Artikler

Operation Möwe og Hipo

Hipo patruljebog Politimuseet

Den 19. september 1944, klokken 11, blev Operation Möwe sat i værk af den tyske besættelsesmagt. I København stormede SS-elitesoldater og tungt bevæbnede soldater fra Værnemagten Politigården. Sideløbende hermed blev rigspolitichefen og politidirektøren i København sat under æresarrest. Stormen på Politigården forløb relativt fredeligt, men i resten af landet og omkring Amalienborg var der flere intense skudvekslinger, som krævede flere dødsofre.

18. maj 1993

I dag - 18. maj 2018 - er det 25 år siden, at politi og demonstranter stødte sammen i de værste uroligheder siden 2. Verdenskrig. Urolighederne er i dag kendt som ”18. maj 1993”. Hvad gik galt den skæbnesvangre dag – og hvilke konsekvenser fik det?

Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej

I denne måned er det 70 år siden, at det midaldrende ægtepar, Vilhelm og Inger Jacobsen, blev myrdet i deres lejlighed på Peter Bangs Vej 74, Frederiksberg. Ægteparret blev fundet med sønderslåede ansigter og snitsår. Over ligene var der lagt stokke, og rundtomkring i lejligheden var forskellige genstande tilhørende de myrdede nærmest rituelt placeret. Dobbeltmordet skulle ende med at blive alle tiders største drabsefterforskning og den mest myteomspundne kriminalsag i danmarkshistorien.

Et næsten perfekt drab

Sagen omkring den døde og parterede journalist, Kim Wall, har vakt megen furore i pressen. Men hvordan opklarer politiet sådanne sager? Et meget specielt parteringsdrab fra 1985 giver et godt indblik i politiefterforskningen, der ofte har karakter af et omfattende puslespil.

Mobile politistationer – i skudlinjen

Mobil politistation 2017 Nørrebro

Det er næppe gået manges opmærksomhed forbi, at der er blevet sat mobile politistationer op på Nørrebro. Stationerne skal imødegå de skyderier, der har været i bydelen og skabe tryghed. Det må i sagens natur betragtes som et sympatisk tiltag, der samtidig viser politisk handlekraft. Ikke desto mindre er tiltaget blevet mødt med kritik fra såvel politisk som politimæssigt hold. Dette er dog i et historisk perspektiv langt fra noget nyt. De mobile politistationer er nemlig en gammel foreteelse, og er langt fra blevet opfundet i forbindelse med bandekonflikten.

Da Norden eksploderede

For 20 år siden - d. 25. september 1997 - tonede Blondie alias Bent Svane Nielsen fra Hells Angels og Jim Tinndahn fra Bandidos frem på de danske skærme i nyhederne. De proklamerede – nærmest som repræsentanterne for to uenige stormagter – at de havde indgået en aftale, der betød, at der blev sat en stopper for volden - og dermed for Store Nordiske Rockerkrig. For politiet – og samfundet som helhed – var rockerkonflikten en øjenåbner uden sidestykke.

Drab på Paradisøerne 2.del

George Alexander - kaldet Krause. De fordømte.

I Politimuseets arkiv findes der flere drabssager fra De Vestindiske Øers danske koloniperiode. I anledning af 100-året for salget af øerne, åbner Politimuseet en ny særudstilling, der viser en række unikke genstande fra sagerne. Hen over sommeren udgiver Politimuseet to artikler under titlen Drab på Paradisøerne her på hjemmesiden. Denne artikel er den anden i rækken og omhandler Krause-sagen.

Drab på Paradisøerne 1.del

Adolphus Andrew

I Politimuseets arkiv findes der flere drabssager fra De Vestindiske Øers danske koloniperiode. I anledning af 100-året for salget af øerne, åbner Politimuseet en ny særudstilling, der viser en række unikke genstande fra sagerne. Hen over sommeren udgiver Politimuseet to artikler under titlen Drab på Paradisøerne her på hjemmesiden. Den første handler om Andrew Adolphus-sagen og kan læses her.

Conevski-sagen

En sag, hvor pressens indblanding må siges at have haft en betragtelig betydning, er cold-case-sagen om Naum Conevski. Indflydelsen gør sig dog ikke gældende i forbindelse med selve opklaringsarbejdet, men derimod den efterfølgende rets- og klagesag. Mens rets- og klagesagen står på, viser Ekstra Bladet (EB) med al tydelighed, hvor magtfuld pressens indflydelse er på offentlighedens opfattelse af en bestemt sag – og hvor partisk en sag kan fremstilles i aviserne.

Basse-sagen

Medierne er en central del af vores hverdag – og unægtelig en faktor i enhver større kriminalsag i Danmark. I komplicerede sager kan medierne spille en afgørende rolle i opklaringen. Det er dog et tveægget sværd. Politiet skal hele tiden afveje hvilke oplysninger, de giver til pressen. Medierne har selvsagt en interesse i at sælge deres nyheder, men medierne kan også være en stor hjælp for politiet i efterforskningen af komplekse sager, idet de igennem pressen kan nå ud til den almene befolkning ekstremt effektivt og hurtigt.

Sider